Изберете цвят и вижте всички продукти с него в целия сайт
добавете непромо продукти за още 10 лв.
и ще получите 20% намаление

Фактори за създаване на текстил, с качествен дизайн


 -

closeup-shot-nice-bed-sheets-with-flowers

Фактори за създаване на текстил, с качествен дизайн :
Видът на печата и машината
Мастилата
Разделителната способност на файла
Материята, върху която се печата
Машините и техниките за печат върху текстил са разнообразни, но най-общо казано са Директен печат
и Трансферен печат

Директен печат

Това е печат, при който процеса на отпечатване на цифрови изображения се извършва директно върху желаният текстил. Това означава, че изображението се изпраща към машината и тя започва печатане. Всичко се случва в самата машина. Нека обясним накратко процеса, вътре в нея:
Това е мастиленоструен печат, при който мастилото е насочено чрез дюзи, като контролиранa серия от капки. Така тези капки попадат върху повърхността на плата. И започва печатане ред по ред, докато не се появи цялото изображение. За печата, машината се нуждае от мастила. Обикновено се съдържат основните цветове: циан, магента, жълто и черно (така наречените CMYK мастила) + бяло мастило. А след това, машината си ги преобразува в нужните цветове.
Разделителната способност на печата, обикновено се определя като точки на инч (dpi). И колкото повече разделителна способност има вашия файл, толкова по-качествена ще бъде разпечатката Ви.
Особеност при директния печат е, че може да се печата само върху естествени материи, като памук.
След като изображението е отпечатано върху дрехата или аксесоара, който сме избрали, се преминава към последния етап. Той се нарича фиксация. Този етап ще ни гарантира, че мастилото е прилепнало добре към тъканта.Позволява на текстилния дизайнер да работи направо от компютър към плат, без нужда от проектиране на хартия
Печат с много висока разделителна способност

Разпечатките се състоят от много цветове
Недостатъци на директния печат :
Може да печата само върху памучен текстил

Трансферен печат (Сублимация)

Newsletter2022 SPORT TOWEL 1

Нека да преминем и към втория метод за печат върху текстил. Това е така наречения трансферен печат, който също е дигитален печат. Различава се от директния печат по това, че е нужен процес на ,,пренасяне,, на изображението от специална хартия върху текстила.

Това означава че първоначално е нужен принтер (сублимационен принтер), който да отпечата изображението върху трансферната хартия. А след това е нужна термо-трансферна машина (каландър), която кара мастилата да се прехвърлят от хартията в порите на тъканта.
Процесът на трансфериране, гарантира проникването на боята в тъканта, вместо да седи само на повърхността. Това дава на плата добро качество и устойчивост, като не се засяга способността на материята да диша.
Мастилата, които се използват са основните CMYK, както и при директния печат. Като тук бял цвят няма, поради това че се печата единствено върху бяла материя.
Тук идва момента да открием друга разлика с директния печат, който вече разгледахме. Директния печат беше само върху естествени материи, докато трансферния печат(сублимация) се използва единствено върху синтетични. Най-използваните синтетични материи са полиестер и полиамид. 

Предимства на трансферния печат :

Мастилата навлизат в порите на тъканта, което гарантира дълготрайност на разпечатките

Разпечатките са ярки и с наситени цветове. Качеството им е с висока разделителна способност
Печатът може да бъде върху цялата повърхност на плата
Печатът може да бъде широкоформатен. Тоест печатът може да бъде с широчина 1.60 см. и неограничена дължина. Това го прави чудесен вариант ако искате да създадете знамена, банери или спални комплекти.
Могат да се отпечатат кройки на дрехи, с избрания дизайн.
Недостатъци на трансферния печат :
За най-качествен сублимационен печат, материята трябва да бъде от 100% полиестер. Или с минимум 60-70% полиестерно съдържание в състава на плата.
Платът използван за печат трябва да бъде в бял цвят. Черен или тъмен цвят плат, не могат да бъдат сублимирани.23456

Избрани продукти